Od 7 września 2020 r. uczniowie mogą jeść w szkole obiady - organizacja pracy stołówki została ściśle dostosowana do obowiązującego nas reżimu sanitarnego (szczegóły w ogólnej Procedurze organizacji pracy szkoły w czasie epidemii oraz w Regulaminie stołówki).
W tym roku proponujemy obiady jednodaniowe - takie rozwiązanie pozwala na sprawniejsze wydawanie posiłków w sytuacji, gdy nie ma możliwości samoobsługi, w stołówce może jednocześnie przebywać ograniczona liczba uczniów, a po każdej grupie jedzących należy dokonać dezynfekcji.
Jednodaniowe obiady czternastkowe to pełnowartościowy, aromatyczny i pyszny posiłek. Bardziej lub mniej tradycyjny - jednak zawsze 'palce lizać'. Raz w tygodniu jest to smaczna i sycąca zupa. Tygodniowy jadłospis można zawsze sprawdzić na stronie JemYzdrowo, choć słowo nie odda aromatu, smaku ani wyglądu posiłku.
Oto przykładowe dania główne:
- pomidorowa z pulpetami drobiowymi,
- rosół z pieczoną piersią kurczaka,
- koperkowo-klopsikowa z kaszą jaglaną i ziemniakami,
- ryż paraboliczny, indyk w sosie, kapusta pekińska z kukurydzą i papryką,
- kasza gryczana, gulasz wieprzowy, buraczki,
- pure ziemniaczane, pierś z kurczaka w panierce, mizeria z jogurtem...
Dodatkiem jest owoc i niesłodzony napój (woda, herbata owocowa).