Od 7 września 2020 r. uczniowie mogą jeść w szkole obiady - organizacja pracy stołówki została ściśle dostosowana do obowiązującego nas reżimu sanitarnego (szczegóły w ogólnej Procedurze organizacji pracy szkoły w czasie epidemii oraz w Regulaminie stołówki).

W tym roku proponujemy obiady jednodaniowe - takie rozwiązanie pozwala na sprawniejsze wydawanie posiłków w sytuacji, gdy nie ma możliwości samoobsługi, w stołówce może jednocześnie przebywać ograniczona liczba uczniów, a po każdej grupie jedzących należy dokonać dezynfekcji.

Jednodaniowe obiady czternastkowe to  pełnowartościowy, aromatyczny i pyszny posiłek. Bardziej lub mniej tradycyjny - jednak zawsze 'palce lizać'. Raz w tygodniu jest to smaczna i sycąca zupa. Tygodniowy jadłospis można zawsze sprawdzić na stronie JemYzdrowo, choć słowo nie odda aromatu, smaku ani wyglądu posiłku.

Oto przykładowe dania główne:

  • pomidorowa z pulpetami drobiowymi,
  • rosół z pieczoną piersią kurczaka,
  • koperkowo-klopsikowa z kaszą jaglaną i ziemniakami,
  • ryż paraboliczny, indyk w sosie, kapusta pekińska z kukurydzą i papryką,
  • kasza gryczana, gulasz wieprzowy, buraczki,
  • pure ziemniaczane, pierś z kurczaka w panierce, mizeria z jogurtem...

Dodatkiem jest owoc i niesłodzony napój (woda, herbata owocowa).